MaracaLab

MARACALAB

Relats i realitats dels col·lectius independents de la cultura

Laboratori digital artístic-cultural, un espai de recerca, documentació, creació artística i comunicació cultural entorn del format podcast. El seu camp de treball es concentra en les accions de diversos col·lectius culturals. Cadascuna d’aquestes accions és enregistrada des de diferents perspectives auditives. Posteriorment, les peces són editades al laboratori, i s’alineen per a generar una coherència estètica i de contingut. Objectius: la crònica auditiva d’esdeveniments culturals col·lectius en temps de coronavirus, i impulsar i repensar el podcast no només com a mitjà, sinó també com a peça artística en si mateixa, a partir del collage sonor.

El format, sempre experimental, varia i es mimetitza amb les formes de les accions i la personalitat dels col·lectius, creant un document únic a partir de l’apropiació del concepte site-specific. El laboratori, en aquest sentit, treballa per a crear “podcasts-specific”.

Declaració d’intencions

Barcelona compta amb molts col·lectius, accions i esdeveniments que acostumen a escapar-se de la mirada dels grans mitjans. Sovint, silenciats, però en realitat tenen molt a dir, donat que estan configurant i reconfigurant les relacions, fomentant el treball en xarxa i contribuint a la supervivència del sector, en major mesura que altres esdeveniments sobre-representats. Creiem que MaracaLab pot contribuir a difondre, sostenir i fer créixer aquest teixit.

En un món traumatitzat per la incertesa de la pandèmia i que ja es trobava profundament bloquejat entre l’espasa del fatalisme i la paret del solucionisme (Marina Garcés, Nova Il·lustració Radical), apostem per pensar i fer, per escoltar i donar agència, per compartir i visibilitzar pràctiques, idees, recursos creatius, accions i iniciatives, contribuir a posar-les en comú, enxarxar-les, i inspirar.

Les persones involucrades en aquest projecte són: Manuela Frudá, Mar Merino i Edi Pou.

Any: 2020, 2021, 2022 i 2023

Àmbit: Programació, Comunicació, Continguts i Experimentació sonora: Cultura i Pensament contemporani.

El Festival Ombra neix de la mà d’OMBRA Agency i Oráculo Records, segell de referència en el darkwave, amb l’objectiu de crear un lloc de trobada per als amants dels sons analògics i avantguardistes que no encaixen en l’oferta cultural actual.

En la seva tercera edició ha tornat a oferir concerts, performances i instal·lacions entorn de la música electrònica, l’EBM, el techno, el synth pop i companyia. A l’Ombra es donen cita artistes, productores, djs i apassionats d’aquesta escena musical, i això fa que el festival pugui presumir d’un públic amb un paladar molt fi, un públic molt entès i entregat a l’escolta i el ball.

Experimentació, sintetitzadors, paissatges abstractes, sorolls aspres, fluïdesa, contrasts, naus industrials i antigues presons. O dit d’una altra manera: una catarsi col·lectiva.

Entrevistes a: Julia Bondar, Nico Cabañas, Raul Gayo, Elisabeth Linden (Vinilette), Serge Llorca (4Cantons), Ángel Molina.

01. Julia Bondar – Concrete
02. Leroy se Meurt – Retour Poussière
03. Eraserhead OST – In Heaven
04. 4Cantons – Intempo
05. Vinilette – Where to go
06. Julia Bondar – Strength in softness
07. Angel Molina – Consequences (Wax Sessions III)
08. Angel Molina – More (Wax Sessions III)
09. Miracolo a Milano OST – Theme from Miracolo a Milano
10. Neural Circus – Exit
11. Front 242 – Tragedy For You
12. Liquid Sky OST
13. Esplendor Geométrico – 30 kms de radio (Varitatis remix)
14. Justin Love – Touch the sky

Celobert

Una nova connexió neuronal entre la música electrònica i el pensament. Celobert són unes jornades de música electrònica experimental i d’avantguarda, en confluència amb altres arts, i que estan obertes a diferents públics. Neix a Barcelona i actualment se celebra a un centre cívic cultural amb la intenció de descobrir noves expressions artístiques dins d’un concepte audiovisual molt obert, on la música, el vídeo, la foto, la pintura, l’escultura, la poesia, entre altres disciplines, convergeixen per a crear aquestes noves connexions neuronals. Aquest programa conté àudios de l’edició 2021 de Celobert
Parlen: Anna Basté (Photosynthesis), Diego Cadierno (Promising / Youngster), Esperanza Camacho (Pelacha), Isabel Guindal, Kevin Sánchez i Sergi Navarro.

Màgia Roja és una associació cultural inclassificable. La seva filosofia es resumeix en: Qualsevol forma, però no de qualsevol manera. La supervivència és part de la utopia. Acabar amb la tirania de la ironia. Abraçar la llum, tot i significar la teva creu.

Productores, promotores, agitadores culturals; segell discogràfic, espai de trobades i debats, i fins a desembre de 2019, lloc de concerts, performances i altres accions difícils d’etiquetar. Milers d’artistes, nacionals i internacionals, han passat per allà, hi han performat o s’han inspirat, en una curadoria que no deixa indiferent, que il·lumina i desperta a noves dimensions, valent i original, que condueix a un lloc de no retorn, on només queda avançar cap a la cosa desconeguda, deixant-se guiar. Un projecte únic difícil de comparar.

Música, per ordre alfabètic: Akauzazte, «Agiaren etorrera»; Ca de Bestiari, «Chicos Salvajes»; Caramuerto (B5), «Aquel invierno»; Chicaloyoh, «Boli Armenii»; Jaco, «Sur»; Walkelkontakt (Heal the Split), «Papamummy)Zozobra, «Tu cuerpo».

Resum de la temporada #1 de Maracalab: The Exploding Fest, Happening o Caos Controlat de música i arts del moviment; Colze a Colze, com sona un festival cancel·lat; Seismes, la festa de les artistes residents de Fabra i Coats, i La Fira Literal d’Hivern. Amb la següent playlist:

Mark Cunningham – Kabau Ionosphere

Tarta Relena – Ma Ezevgarosan

Gambardella – Caimán

Marina Herlop – Improvisació (live Exploding Fest 2020)

Rodrigo Laviña & Extraño Weys – Gota Malaya

Queralt Lahoz – Me Gusta

Tarquim – Abajo los Muros

Luis Tabuenca – Autorretrato (fragmento)

Juan J. Ochoa – Babylon Falls

Blood Quartet – Istana (el diable es va fer home)

The Ex & Tom Cora – State of Shock

Biznaga – 2K20

Arpanet – Wireframe Images

Abraxas – Embrace Capitalism (until is strangles you)

La Fira Literal és un esdeveniment que se celebra al maig, l’any 2020, però, es va haver de celebrar al desembre sota el nom: La Literal d’Hivern. És una trobada de llibres i idees crítiques, radicals i sacsejadores. És un bastió de resistència que entén la cultura com a un servei essencial, com a una eina d’articulació comunitària i de cohesió social imprescindible davant l’aïllament i la individualització. És un espai de trobada obert i segur. Més de 100 editorials es van reunir per a confirmar aquest esdeveniment en un format híbrid: la fira de llibres, online, i els diàlegs, en format presencial.

Amb les veus de: Abel Azcona, Javier Sáez, Lucas Platero, Willy Toledo, Xavi Urbano, Eloi Aymerich, Alcira Padín, Helena Ojeda, Liliana Arroyo, Max Carbonell, Pol Andinyach, Íngrid Guardiola, Marta Segarra, David Fernández, Lu Rois, Laura Arau, Laura Huerga, Rafa Arques, Salvador Cobo.

Playlist:

The Ex – State of Shock

Trans AM – Positive People

Lu Rois – Bosc Endins

Biznaga – 2K20

Propagandhi – Resisting Tyrannical Government

Arpanet – Wireframe Images

Vatican Shadow – Church of All Images

Seismes sempre havia estat la festa oberta dels artistes i col·lectius residentes de la Fàbrica de Creació de Fabra i Coats; l’any 2020 la festa es va transformar en una cita per a particpar en Rituals de Supervivència Comunitària el primer cap de setmana de decembre, en el marc de la Festa Major de Sant Andreu (o més aviat la No Festa Major per causa major de crisis sanitària). Les i els artistes, van preparar per a l’ocasió peces adhoc en el que van acabar per denominar un “Kit de supervivència comunitària”, amb la lectura d’un manifest ple de RES: reimaginarnos, reescribirnos, reiniciarnos.

En este tercer episodio de MaracaLab participan con voces y músicas: Radio Whisky Bar (Gisela Cano y Marta García) y Ràdio Fabra (Christian Len); Aalbers, Adrián García, Aldo Aranda, Blood Quartet, Càndid Coll, Claudio Correa, Irma Marco, Jessica Moroni, Juan J. Ochoa, Kike Bela, Liviana, Luca Carrubba, Manuela Frudá, María Ibarra, Mar Merino, María Escobedo, Meritxell Virgili, Ominira, Pamela Briones, Ramon Casamajó, Sofía Zunino i Yolanda Jiménez.

Com sona un festival musical que s’ha cancel·lat. Què li passa pel cap a un músic quan no pot tocar? Com afecta la cancel·lació d’un esdeveniment a qui l’organitza?

Què ens queda quan perdem aquests espais socials, culturals i comunitaris, aquestes possibilitats de catarsi col·lectiva? Colze a Colze és un festival organitzat per la cooperativa Quesoni per permetre als músics de km 0 de tocar i aconseguir ingressos en un any nefast. Venia a substituir, amb un format més concentrat, el ja cancel·lat Say it loud. Però el Colze a Colze tampoc es va poder celebrar…

Amb la participació de: Emma Giné i Pablo Tudela (Quesoni), Rodrigo Laviña, Queralt Lahoz, Miguelito Superstar (Fundación Tony Manero), Adriano Galante, Marcel·lí Bayer, Ahylin Bruno, Txell Neddermann i Pablo Scharzmann (Cachete), Pau Vidal (Taqruim), Genís Bou (The Gramophone AllStars Big Band) i el públic que NO va poder assistir (Gemma, Agustin i Joana).

Un col·letiu d’improvisadores i improvisadores: músics, performers, ballarins i coreògrafes, porten 6 anys juntant-se per a explorar la improvisació multidiciplinar en un esdeveniment únic a Barcelona, de baixíssim pressupost, però altíssimes emocions, sota el nom de The Exploding Fest, en homenatge a les explosions artístiques de The Exploding Plastic Inevitable, organitzades per Andy Warhol.

El festival s’havia anant celebrant a la Sala Ricson d’Hangar, i deprés a la planta 0 de Fabra i Coats, Fàbrica de Creació. El 3 d’octubre, van prendre el carrer, una plaça pública marcada històricament per les reivindicacions contra l’especulació immobiliària. De la mà de l’Assemblea de Vallcarca, l’esdeveniment va estar marcat per la reivindicació d’espais d’expressió lliures i per la situació d’excepcionalitat sanitària.

En aquest primer episodi de MaracaLap podem sentir les veus, músiques i «taconeos» de: Adrián Vega, Adriano Galante, Anna Hierro, Anna Pantinat, Blanca Tolsá, Edi Pou, Enric Casasses, Fruta (Luis García), Gloria Ros, Jaime L. Pantaleón, Juan Luis Batalla, Kike Bela, Laia Duran, Llapispanc, Marina Herlop, Mark Cunningham, Nando Cruz, Nico Roig, Nora Haddad, Núria Martínez-Vernis, Oriol Roca, Paloma Muñoz, Pere Pretel, Roger Peláez, Tarta Relena, Tanit Cobas, Violeta Barrio i Yolanda Jiménez.