MaracaLab

MARACALAB

Relats i realitats dels col·lectius independents de la cultura

Laboratori digital artístic-cultural, un espai de recerca, documentació, creació artística i comunicació cultural entorn del format podcast. El seu camp de treball es concentra en les accions de diversos col·lectius culturals. Cadascuna d’aquestes accions és enregistrada des de diferents perspectives auditives. Posteriorment, les peces són editades al laboratori, i s’alineen per a generar una coherència estètica i de contingut. Objectius: la crònica auditiva d’esdeveniments culturals col·lectius en temps de coronavirus, i impulsar i repensar el podcast no només com a mitjà, sinó també com a peça artística en si mateixa, a partir del collage sonor.

El format, sempre experimental, varia i es mimetitza amb les formes de les accions i la personalitat dels col·lectius, creant un document únic a partir de l’apropiació del concepte site-specific. El laboratori, en aquest sentit, treballa per a crear “podcasts-specific”.

Declaració d’intencions

Barcelona compta amb molts col·lectius, accions i esdeveniments que acostumen a escapar-se de la mirada dels grans mitjans. Sovint, silenciats, però en realitat tenen molt a dir, donat que estan configurant i reconfigurant les relacions, fomentant el treball en xarxa i contribuint a la supervivència del sector, en major mesura que altres esdeveniments sobre-representats. Creiem que MaracaLab pot contribuir a difondre, sostenir i fer créixer aquest teixit.

En un món traumatitzat per la incertesa de la pandèmia i que ja es trobava profundament bloquejat entre l’espasa del fatalisme i la paret del solucionisme (Marina Garcés, Nova Il·lustració Radical), apostem per pensar i fer, per escoltar i donar agència, per compartir i visibilitzar pràctiques, idees, recursos creatius, accions i iniciatives, contribuir a posar-les en comú, enxarxar-les, i inspirar.

Les persones involucrades en aquest projecte són: Manuela Frudá, Mar Merino i Edi Pou.

Any: 2020, 2021

Àmbit: Programació, Comunicació, Continguts i Experimentació sonora.

Web: https://teslafm.net/maracalab/

Un col·letiu d’improvisadores i improvisadores: músics, performers, ballarins i coreògrafes, porten 6 anys juntant-se per a explorar la improvisació multidiciplinar en un esdeveniment únic a Barcelona, de baixíssim pressupost, però altíssimes emocions, sota el nom de The Exploding Fest, en homenatge a les explosions artístiques de The Exploding Plastic Inevitable, organitzades per Andy Warhol.

El festival s’havia anant celebrant a la Sala Ricson d’Hangar, i deprés a la planta 0 de Fabra i Coats, Fàbrica de Creació. El 3 d’octubre, van prendre el carrer, una plaça pública marcada històricament per les reivindicacions contra l’especulació immobiliària. De la mà de l’Assemblea de Vallcarca, l’esdeveniment va estar marcat per la reivindicació d’espais d’expressió lliures i per la situació d’excepcionalitat sanitària.

En aquest primer episodi de MaracaLap podem sentir les veus, músiques i «taconeos» de: Adrián Vega, Adriano Galante, Anna Hierro, Anna Pantinat, Blanca Tolsá, Edi Pou, Enric Casasses, Fruta (Luis García), Gloria Ros, Jaime L. Pantaleón, Juan Luis Batalla, Kike Bela, Laia Duran, Llapispanc, Marina Herlop, Mark Cunningham, Nando Cruz, Nico Roig, Nora Haddad, Núria Martínez-Vernis, Oriol Roca, Paloma Muñoz, Pere Pretel, Roger Peláez, Tarta Relena, Tanit Cobas, Violeta Barrio i Yolanda Jiménez.

Com sona un festival musical que s’ha cancel·lat. Què li passa pel cap a un músic quan no pot tocar? Com afecta la cancel·lació d’un esdeveniment a qui l’organitza?

Què ens queda quan perdem aquests espais socials, culturals i comunitaris, aquestes possibilitats de catarsi col·lectiva? Colze a Colze és un festival organitzat per la cooperativa Quesoni per permetre als músics de km 0 de tocar i aconseguir ingressos en un any nefast. Venia a substituir, amb un format més concentrat, el ja cancel·lat Say it loud. Però el Colze a Colze tampoc es va poder celebrar…

Amb la participació de: Emma Giné i Pablo Tudela (Quesoni), Rodrigo Laviña, Queralt Lahoz, Miguelito Superstar (Fundación Tony Manero), Adriano Galante, Marcel·lí Bayer, Ahylin Bruno, Txell Neddermann i Pablo Scharzmann (Cachete), Pau Vidal (Taqruim), Genís Bou (The Gramophone AllStars Big Band) i el públic que NO va poder assistir (Gemma, Agustin i Joana).

Seismes sempre havia estat la festa oberta dels artistes i col·lectius residentes de la Fàbrica de Creació de Fabra i Coats; l’any 2020 la festa es va transformar en una cita per a particpar en Rituals de Supervivència Comunitària el primer cap de setmana de decembre, en el marc de la Festa Major de Sant Andreu (o més aviat la No Festa Major per causa major de crisis sanitària). Les i els artistes, van preparar per a l’ocasió peces adhoc en el que van acabar per denominar un “Kit de supervivència comunitària”, amb la lectura d’un manifest ple de RES: reimaginarnos, reescribirnos, reiniciarnos.

En este tercer episodio de MaracaLab participan con voces y músicas: Radio Whisky Bar (Gisela Cano y Marta García) y Ràdio Fabra (Christian Len); Aalbers, Adrián García, Aldo Aranda, Blood Quartet, Càndid Coll, Claudio Correa, Irma Marco, Jessica Moroni, Juan J. Ochoa, Kike Bela, Liviana, Luca Carrubba, Manuela Frudá, María Ibarra, Mar Merino, María Escobedo, Meritxell Virgili, Ominira, Pamela Briones, Ramon Casamajó, Sofía Zunino i Yolanda Jiménez.